Alma mother

Alma mother

Hatékony tanulás (Anyanyelv)

2017. augusztus 18. - zenkoe

 

anyanyelv.jpgForras: http://csepel.info/?p=39948

A tantárgy célja, hogy szóban és írásban jól ki tudd fejezni magad, meg tudd fogalmazni gondolataidat, így jobban tudj kapcsolatot teremteni a környezetedben élőkkel, ugyanakkor megismertessen a hazai és világirodalom remekeivel (kis kultúrát szívj magadba, és lehetőleg élvezd!). Amit olvastál, hallottál azt meg tudod osztani azokkal, akik veled hasonló érdeklődésűek.

Akit érdekel az irodalom, az gazdagabbnak látja a világot, lelkileg boldogabb, kiegyensúlyozottabb ember lesz.

Az irodalom fő összetevői az olvasás, írás, és a beszéd. (Az olvasásról külön már szóltam.)

Az írás a gondolataid lejegyzetelése, megfogalmazása. Lépései az anyaggyűjtés, vázlatkészítés és az egybeszerkesztés, megfogalmazás. Anyaggyűjtés olvasással érhető el, vázlatkészítés például elmetérképpel. A fogalmazásnál próbáld meg visszaadni a vázlat szerkezetét kötőszavak segítségével. Ne feledkezz el a bevezetésről (néhány mondat „bemelegítésképp”), tárgyalásról (bekezdésekre tagolt tartalmi rész), és a zárásról, összegzésről sem (Röviden összefoglalni a lényeget).

A beszéd lehet előadás (kiselőadás, felelet, bemutató, magyarázat…) ez hasonló az írásbeli részhez, csak élőszóban kell bemutatni az összefüggéseket a fogalmak között. Szintén jó ha bevezetéssel (pl. érdeklődést felkeltő kérdés, ismeret közlése) kezded, majd ezt követi a tárgyalás (magyarázat) végül a zárás, összefoglalás.

A másik nehézséget a memoriterek jelentik, vagyis amikor szóról szóra kell megtanulni valamit, például egy verset. Kezd úgy, hogy alaposan elolvasod és megpróbálod megérteni miről van szó. Próbáld meg felfedezni a szerkezetét, formáját, ritmusát. Figyelj a rímekre, és azok pontosságára. Ha az nem pontos a vers elfelejt verssé lenni. Bontsd részekre a verset, és szakaszonként, 2-2 soronként tanuld meg. A hibázásaidra különösen figyelj, és legalább 5-ször mondd el jól mielőtt a következő szakaszra térsz. Készíts magnófelvételt. Próbáld meg felmondani, ha kell, nézz bele a szövegbe, hogy pontos legyél. Időnként tarts kis szünetet, mozogj, egyél-igyál. Lefekvés előtt ismételd át és az iskolában mond az előtted felelőkkel újra és újra.

Végül a kérdésekről már írtam a Kérdezz bátran! cikkemben. Jó ha tudod, hogy nem csak a tanártól, tanulótársadtól lehet kérdezni, hanem a tankönyvtől is. Tegyél fel magadnak kérdéseket, mielőtt olvasni kezdesz (Miről szól ez az anyag? Hova akar kilyukadni? Milyen részekből áll? stb) ezáltal a motivációd és a megértésed is növekedni fog.

Szót kell még ejteni a helyesírásról és a szókincsbővítésről. A helyesírásnál fogd fel úgy a szavakat, mint memoritereket. Tanuld meg pontosan. De hidd el a sok olvasással ez is javulni fog. A szókincsbővítés pedig arról szól, hogy vedd a fáradtságot és tanuld meg azokat a szavakat, fogalmakat, amik újként hatnak rád.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenkoe.blog.hu/api/trackback/id/tr5812525241
süti beállítások módosítása