Alma mother

Alma mother

Hatékony kommunikáció

Avagy hogyan készítsünk szakdolgozatot, kiselőadást?

2024. május 03. - zenkoe

eloadas2.png

 

Egy előadásnak, vitának, szakdolgozatnak, azaz szóbeli és írásbeli kommunikációnak 5 féle célja lehet:

  1. Informál: új ismereteket nyújt, vagy a régieket más nézőpontból, más csomagolásban nyújtja, ezáltal így segít kialakítani az eddigiektől eltérő elképzelést a világról.
  2. Provokál: a korábbi nézeteinkkel szembehelyezkedik, magyarázatok és példák segítségével szembesít a tévedéseinkkel, hiedelmeinkkel, hibáinkkal, illetve azok lehetőségeivel, feszegeti a határokat.
  3. Tanácsol: Szakirodalmat ajánl, hogy önállóan tanulmányozni, továbbgondolni tudd az elhangzottakat.
  4. Energiát és időt spórol meg: élő szó az írotthoz képest, az összefoglaló, kivonat, absztrakt, vázlat vagy ismertető a szakirodalom vaskos köteteinek elolvasásához képest. Segít eldönteni, hogy érdemes-e elolvasni az adott könyvet a részletekért.
  5. Szórakoztat: ha jól sikerült. 😊

 

Felépítése, lépései:

Tervezés:

  1. Cél meghatározás: Először határozzuk meg, hogy mi a fő cél? (Informálni, tanácsolni, provokálni, szórakoztatni, összefoglalni, kifejteni szeretnél vagy új dolgokat akarsz alkotni?) A fő üzenet legyen egyértelmű, fontos, tömör s lehetőleg meglepő! Egy produkciónak lehetőleg 1 fő üzenete legyen, de maximum 3!
  2. Ötleteléssel (brainstorming) kezdjünk. Érdemes ezeket a gondolatokat felírni 1-1 cetlire, majd a cetliket rendezgetni, az alapján, hogy mi kapcsolódik hozzá. Vagy csinálhatunk rögtön gondolattérképet is, de lehet, hogy fát vagy gráfot (olyan alakzat, amiben körök, azaz visszatérések is vannak) kapunk még a gondolatokból. Ez lesz az első vázlatunk.
  3. Vizsgáljuk meg kinek készítjük! Mik az előzetes ismereteik? Miről szeretnének hallani? Mennyi idejük van rá? Mikor fogják meghallgatni/elolvasni? Hány embert akarok egyszerre megszólítani? Milyen platformon juttatom el a célközönséghez (nyomtatva, élő szóban, számítógépen…)?
  4. Készüljünk fel! Olvassunk szakirodalmat, készítsünk interjút, felmérést, kérdőíveket és jegyzeteket. Elmélkedjünk rajta, rágjuk meg jól, majd fogalmazzuk meg a saját szavainkkal, azt, amire jutottunk.

 

Megformálás:

A tervezést követi. Időigényes. Itt találjuk ki a szerkezetét (bevezetés-tárgyalás-befejezés), példákat, a fő vonulatot és a mellékszálakat.

  1. Találd ki a címet! Tükrözze a fő üzenetet, ha lehet legyen frappáns, figyelemfelkeltő.
  2. Gyűjtsd össze a szakirodalmat (mi a lényege, mi az, amit már tudsz róla), az adataidat, méréseidet, interjúidat…
  3. Milyen kérdés, hipotézis (előzetes elképzelés) merül fel benned ezekkel kapcsolatban?
  4. Gyűjts információkat! Mivel tudod alátámasztani a kérdést, hipotézist, tartalmat? Hogyan tudod elmagyarázni mások számára is érthetően? Mennyire kell részletes legyél?
  5. Gyűjts példákat, vicces történeteket, amiket hozzákapcsolhatsz a mondandódhoz, hogy jobban megértsék és hogy szívesebben olvassák, hallgassanak meg.
  6. Kezdd el írni a fogalmazványodat! Folyamatosan haladj, de ha eszedbe jut valami rögtön írd le, hogy ne vesszen el. Később majd beilleszted a helyére.
    1. Kezdd a bevezetéssel! Miről fog szólni a műved? Mi a vezérfonala? Miért figyelemreméltó a témád? Ha lehet, próbálj meg frappánsan indítani, mert az első benyomás nagyon fontos!
    2. Tárgyalás: Fontos, hogy logikailag meggyőző, hiteles legyél, de jó, ha az érzelmekre is hatsz. Ez utóbbihoz kellenek az életből vett példák, történetek, melyek feldobják, illetve szemléltetik, megértetik a lényeget. Először vázold a problémát, utána elemezd, mutasd be mit tettél, mit kellene tenni azért, hogy elhárítsd, megoldd, kijavítsd. Végül vond le az eredményt, tanulságot, konklúziót. Ehhez, ha lehet, minél egyszerűbb kifejezéseket, minél érthetőbb szavakat, használj! Törekedj arra, hogy értsék, amit mondani akarsz! Amit mondasz rögtön magyarázd meg, támaszd alá érvekkel, példákkal! Az állításaid legyenek újszerűek, vagy kérdőjelezzenek meg egy már általánosan elfogadott tényt. (pl. Otthonoktatás? vagy Az iskola a tanulás helye?) Az életből vett példák lényege a szemléltetés, a fő üzenet megértésének, illetve bevésésének, megjegyzésének segítése. Használhatsz képeket, videókat, hanganyagokat, diasorozatot, szóvicceket, szóbeli feleletnél mimikát, testmozgást… De törekedj arra, hogy odaillő legyen és ne legyen túl sok belőle. Ha szöveget írsz tartsd be a formai követelményeket!
    3. Befejezés, zárószó: Rövid legyen, 2-3 bekezdés. A fő gondolatot foglalja össze, utaljon a mellékszálakra (ha volt ilyen), összegezd az érveidet, tanulságot/eredményt, s hogy mit érdemes továbbgondolni!

Javítás, újragondolás: Ha elkészültél, a fogalmazványoddal, olvasd újra, és nézd meg, hogy mindenre kitértél-e amire szerettél volna? Minden érthető-e? Jók-e a példáid? Érthető-e a nyelvezeted (szóhasználatod, mondataid szerkezete)? Közben rájöhetsz, hogy ez-az kimaradt, lesz, amit újra kell fogalmazni, esetleg néhány bekezdés sorrendje más kéne legyen az érthetőség kedvéért… Fontos, hogy a végén a címet is újragondold, s ha kell újrafogalmazd! A cím legyen tömör és összefoglaló, vagy meglepő, provokáló. Ha ezeket mind kijavítottad, olvasd újra és újra javíts, ha kell, mindaddig, míg meg nem vagy elégedve vele!

 

Ai Generált, Tanár, Osztály, Iskola

Add elő! (ha előadással készültél) Előadás esetén is meg kell írni a fogalmazványt, nem elég a vázlatot! Tanuld meg kívülről! Készíts jegyzeteket magad számára, amiket használni akarhatsz és tudsz az előadás alatt (pl. diasor, kártyákon vázlatpont, megírt szöveg kiemelésekkel)! Ha lámpalázas vagy, és megteheted, akkor legyen nálad a megírt, de megtanult(!) szöveg, és olvasd fel! Érdemes végiggondolnod, hogy mi az, amit kihagyhatsz, ha kevés az idő, és mi az, amit még hozzámondhatsz, ha túl gyors voltál. Kb. 20%-kal kevesebb időre készülj, mint amennyi időt szánnak neked az előadásod megtartására! A maradék időben összefoglalhatod, amiről szó volt. Jó, ha csattanóval tudod bezárni. Emlékezetes lesz!
Az előadás alatt figyelj a következőkre:

  1. Szemkontaktust tarts a közönségeddel! De ne csak egy hallgatóra tekints, hanem vándoroljon a szemed, mindenkihez beszélj! Ne csak az első sornak mondd, hanem tekints a hátsó sorra is! Ha felolvasod a szöveged, akkor is időnként nézz fel a közönségedre!
  2. Artikuláció: beszélj hangosan, érthetően, színesen! Ne hadarj! A lényeget hangsúlyozd ki azzal, hogy lassabban, hangosabban vagy éppen halkabban mondod!
  3. Testbeszéd: Ne táncolj! Kis terpeszben állva, húzd ki magad! Legyél büszke a munkádra! Ügyelj, hogy ne lássák a remegő kezedet, ha lámpalázas vagy, nem vagy magabiztos a dolgodban, tedd a hátad mögé a kezeid, vagy két kézzel fogd meg az asztal élét, pódiumot! Mosolyogj, de őszintén! 

 

Legyél lelkes! Éld át, amit mondasz! Higgy abban, amit mondasz! A lelkesedésed át fog ragadni másokra is!

 

 

süti beállítások módosítása