Alma mother

Alma mother

Hatékony tanulás (Fizika)

2017. október 06. - zenkoe

fizika.jpg

http://www.matek-fizika-korrepetalas.hu/

A fizikának sok tantárggyal kapcsolata van, úgyis, mint biológia, kémia, földrajz, matematika, környezetismeret. Ismét a környezetnél bemutatott technikákra hívom fel elsősorban a figyelmeteket. Ugyanakkor a matematika is elkerülhetetlen a fizika tanulása során. Mondhatni a fizika tulajdonképpen hétköznapjainkban alkalmazott matematika… Ezért készüléskor meg kell tanulni nem csak az elméletet (definíciók, törvények, szabályok…) hanem a gyakorlatot is (feladatmegoldás, kísérletezés, előrejelzés, jegyzőkönyvkészítés, mérések és grafikonon való ábrázolásuk…)

Elmélet tanulása:

Előzetes elképzelések szerint tegyél fel kérdéseket a tanulnivalóról (Hipotézis). Keress igazolást a hipotézisedre (kísérlet, mérés, tapasztalat), s ha találtál fogalmazd meg képlettel vagy definícióval. Ellenőrizd le, hogy igazad volt-e, s ha igen tanuld meg a képletet, definíciót. Ha a hipotézised nem volt helyes, akkor állíts fel új hipotézist.

Gyakorlat, vagy problémamegoldás

Először idézd fel a már tanult ismereteidet (fogalmak, definíciók, képletek. 4 jegyű függvénytáblázatban nagyon sok minden benne van, ha tudod, hol keresd!). Keress mintapéldát, ami hasonló a te feladatodhoz. Nézd meg, miben hasonlít és miben tér el attól. Majd a feladatodat alakítsd át matematikai feladattá (szöveges feladatok), és számold ki (Vigyázz nem csak számérték, de mértékegység is tartozik egy fizikai feladathoz! Na meg a pontosság is lényeges! Például ne add meg a feladat számértékét pontosabban, mint a mérésed értéke!). Ellenőrizd le a számolásodat (pl. becsüld meg, hogy van-e esélye kijönni akkora számnak). Rajzolj grafikont, ábrát a feladathoz és próbáld meg értelmezni, elemezni. Magyarázd meg az eredményt! Próbáld meg alkalmazni a tudásod a hétköznapi életben.

süti beállítások módosítása