Alma mother

Alma mother

Hatékony tanulás (Idegen nyelv)

2017. szeptember 01. - zenkoe

 

idegennyelv.jpgForrás: http://www.hsakft.hu/blog/ha-nyelvet-tanulnal-ezt-valaszd

Az idegen nyelv tanulásának legjobb módja, ha használjuk.

  1. Olvassunk idegen nyelven. A címszavak már utat mutatnak, hogy miről lesz szó a szövegben. A kulcsszavak kikeresésével már többet megtudhatunk. A kulcsszavakat mindenképpen tanuljuk meg, mert többször elő fog fordulni. Segít az, ha tisztában vagyunk a szövegfajtákkal: recept, időjárás jelentés, újságcikk, prospektus, reklám stb. mert a szövegkörnyezet utal arra, hogy mennyire kell megértenünk ahhoz, hogy „használni tudjuk”. Például egy receptet jó ha teljes mértékben ismerünk, de ha egy regényt olvasunk elég, ha nagyjából felfogjuk az értelmét. Ha már van átfogó képünk a tanultakról, akkor szótározzuk ki a szavakat, amiket nem ismerünk és igyekezzünk megtanulni. Ebben ma már sokat segít a GOOGLE fordító program. Ha a szavakat már tudjuk, akkor nagyjából már ismerjük is a szöveget. Ha jól tudsz anyanyelveden fogalmazni akkor a szavakból már képes vagy összerakni egy történetet. Ne fogjon vissza, hogy idegen nyelven lassabban olvasol, mint az anyanyelveden. Ez másoknál is így van. De erre is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert.
  2. Hallgassunk idegen nyelvű szöveget. Első körben javaslom, hogy videókat (film, klipp, reklám) nézz eredeti nyelven, lehetőleg idegen nyelvi felirattal. Erre is igaz, hogy először könnyebb szöveget keress. Például tudom javasolni a Youtube-on is megtalálható Peppa Pig rajzfilmsorozatot (angol nyelv esetén). Azt kell tudni róla, hogy Angliában készítették a bevándorlók gyerekei számára angol tanulás céljából. Tehát a szókincse alapszókincs. (Tudom, hogy mivel kisgyerekeknek találták ki, lehet hogy kissé dedósnak gondolod, de pont ezért könnyű a szövege.) A videó azért is jó, mert a szöveget kép támasztja alá, és ezáltal érthetőbb lesz, hogy miről szól, könnyebb megérteni az ismeretlen szavakat is. Ha a film DVD formában vagy számítógéppel lejátszható formában van akkor időnként meg tudod állítani ha valamit nagyon nem értettél, és vissza tudod tekerni, esetleg lassabban is le tudod játszani.
  3. Írni is meg kell tanulni. Az olvasott szöveg sokat segít hogy ráérezz a megfogalmazásokra. Ha te magad akarsz írni akkor először meg kell fogalmaznod a tartalmát, és formáját. Kinek, miről, mit, hogyan írod? Ezek meghatározzák a stílust, és a formát. Másodszor törekednünk kell a helyes nyelvtani szerkezetekre, illetve a helyesírásra. A helyesírásra legjobb módszer a tollbamondás. Gyakorlását segíti, ha találunk egy anyanyelvi levelezőtársat. A nyelvtanról pedig azt érdemes tudni, hogy a saját szavainkkal megfogalmazott szabályok segítik a legjobban elsajátítani az elméletet. Gyűjtsünk eredeti szövegből sok-sok példát, amivel alátámasztjuk a nyelvtani szabályt és tanuljuk meg ezeket. Ezek a szófordulatok segítenek bevésni a tudást. Végül gyűjtsünk kivételeket és azokat is tanuljuk meg, esetleg keressünk rájuk egy másik összefüggő nyelvtani szabályt.
  4. Beszéd. Ez is gyakorlással alakul. Nehézsége az hogy egyszerre kell figyelni a mondanivalóra és a megfogalmazásra is. Ráadásul az élő szó gyors reagálást kíván. De bíztatlak, hogy keress magadnak partnert erre, pl. skype-pal, vagy nyelvi klubbal. Lehetőleg az adott nyelvet anyanyelven beszélőt. Tudnod kell, hogy kritikával kell fogadnod a nem anyanyelvi partnert, hiszen az is csak most tanulja a nyelvet. A beszédet segíti az is, ha kész szöveget tanulsz meg kívülről.
  5. Szavak tanulása. 1-1 alkalommal 5-10 szót tanuljunk, mert a több felülírja egymást. Alkalmas erre az utazás az iskolába. A szótanulásba vessünk bele minden érzékszervünket:
    1. hangzása mire hasonlít?
    2. képpel társítsuk a szót, ha lehet.
    3. rajzoljuk a levegőbe, amit tanulunk, hogy a mozdulathoz ragadjon. (pantomim, most mutasd meg) de közben mondjuk is ki a szót
    4. a szótárnál jobb a szókártyás módszer. Vagy ha a szavakat felvesszük magnóra, mégpedig a magyar és az idegen nyelvi szó között annyi szünetet hagyva, hogy kis gondolkozással ki tudjuk mondani az idegen szót, mielőtt az a magnóról elhallatszik. (Ez utóbbi a gyors ellenőrzést végzi).
    5. segít ha tematikusan tanulod meg a szavakat és nem mondjuk abc-ben. Például testrészek (kar, láb, fej, váll…). Az is segít, ha egy-egy témakörre többször visszatérsz, csak egyel magasabb szinten. (pl. előbb a családtagok megnevezései, azután a távolabbi rokonok megnevezései, azután a foglalkozások, életkorok, majd a családi ünnepek stb.) Ebben segítségedre lehetnek a tematikus képes szótárak.
    6. egyes nyelveknél (pl. az angolnál) figyeljünk arra, hogy másképpen írják a szavakat mint ahogy ejtik, ezért kétszer is meg kell tanulni, egyszer az ejtését, másodszor az írását.
    7. a szavakkal készítsünk csoportosításokat magunk is, pl. általunk tanult állatok, azon belül szárazföldi, vízi és repülő állatok, vagy faj szerinti felsorolások, esetleg méret szerint, lábak száma szerint, házi vagy vadonélő, esetleg hobbi állatok… Így több kapcsolat alakul ki a szavaink között és könnyebb lesz majd előhívni amikor szükségünk van rá a kobakunkból.
    8. megjegyezhetetlennek tűnő szó esetén használd a szómankót (lásd: Hatékony tanulás (általában))
    9. És ne felejtsük el ismételni, ismételni és ismételni… Mert „az ismétlés a tudás anyja” tartja a közmondás is.
süti beállítások módosítása