Alma mother

Alma mother

Ajándék

2016. november 27. - zenkoe

 

ajandek3.jpg

Így karácsony tájékán szólni szeretnék néhány gondolatot az ajándékozásról.

Az ajándék annak a kézzelfogható jele, hogy valaki ránk gondolt. Nem számít mibe került, drága volt vagy olcsó, vásárolt vagy kézzel készített. Azért olyan értékes számunkra, mert a másik embernek az irántunk érzett szeretetéről tanúskodik.

Gondoljunk bele édesanyák, hogy milyen szeretettel őrizzük gyermekünk ajándékát, amit óvodás korában anyák napjára készített. Lehet, hogy csak egy alaktalan rajz „én és az anyukám” címmel, vagy kivágott tenyere mintája, esetleg egy papírvirág, de számunkra mégis felbecsülhetetlen értékkel bír. Őrizzük, ki nem dobnánk. Ugyanezt érzi az akinek az ajándékozás a szeretetnyelve.

Hogyan ajándékozzunk, hogy érezze a szeretetünket? Írjuk össze azokat az ajándékokat, amiknek szívből örült az eddigi élete során. Figyeljük meg, mit szeret csinálni és mit nem, mivel foglalkozik, játszik szívesen. Mit szeret olvasni, sportolni, barkácsolni. Így lesz némi elképzelésünk arról miket kedvel. Nem feltétlenül kell az ajándéknak nagy értékkel bírnia, sőt a túl drága ajándék kényelmetlen helyzetbe is hozhatja a másikat, mert úgy érezheti, hogy ezt viszonoznia kell, de legalábbis nem fogadhatja el. A túl drága ajándék azt is jelentheti, hogy meg akarlak vesztegetni, ugyanakkor illetlenség olcsó vacakkal kiszúrni a másik szemét. Mit tegyünk tehát? Keressünk pénztárcánkhoz és kapcsolatunk hőfokához mért ajándékot, ami neki lesz kedves.

Mit tegyünk ha mi kapunk ajándékot? Örüljünk neki. Érezzük át a szeretetet, hogy gondoltak ránk. Köszönjük meg.

Na és ha nem tetszik? Akkor se adjuk vissza, hanem keressünk jobb helyet neki.

Ha hálásak vagyunk annak akitől kaptuk az ajándékot akkor vegyük fel, vagy vegyük elő, esetleg meséljünk róla amikor az illető látja, hallja. Így mi is örömet okozunk az ajándékozónak.

Az igazi nagy ajándék pedig az, ha a jelenlétünket, a figyelmünket, az időnket szánjuk oda annak akit meg akarunk ajándékozni. Ezért van szükség névnapokra, születésnapokra, Bálint-napra, Anyák napjára vagy Karácsonyra. A meghitt együttlét, megszépíti a kicsiny ajándékot is, míg az értékes ajándék is fényét veszti ha nem szeretettel párosul.

Meghitt készülődést kívánok mindenkinek!

Ajánlott irodalom: Gary Chapman: Egymásra hangolva (6. fejezet)

süti beállítások módosítása